Палестинци у Крагујевцу

Скуп подршке палестинском народу у Крагујевцу

У недељу 23. маја 2021. у Крагујевцу на Тргу код крста одржан је скуп подршке палестинском народу.
Скуп је одржан у организацији Друштва српско-палестинског пријатељства, Генералне уније палестинских студентата, и организације Палестинске дијаспоре у Србији.

Скуп је организовало Друштво српско-палестинског пријатељства, Генерална унија палестинских студената и организација Палестинске дијаспоре у Србији.

Скупу је присуствовало око стотинак људи, од чега неколико десетина припадника палестинске дијаспоре, који су након излагања уз музику изводили традиционалне игре своје земље. Окупљени су носили палестинске и српске заставе.

Скупу се обратио палестински конзул Талал Елзик:

За 11 дана варварског напада израелске војске погинуло је 263 наших грађана, од тога је 66 деце од месец дана до 15 година. Уништено је 2.000 станова, а бомбардовано 15.000. Срушили су шест болница, гађали водоводну и канализациону мрежу и уништили једину ковид-лабораторију у појасу Газе.

Студент Медицинског факултета у Крагујевцу, Сулејман Аборуми је рекао да рат траје од 1947, када су Јевреји дошли у Палестину и окупирали део земље. Аборуми тврди да ово није верски сукоб између јевреја и муслимана, већ етничко чишћење Арапа које спроводи Израел. Tоком свог обраћања у руци је држао фотографију на којој израелски војници хапсе палестинског хришћанина.

Скупу се обратио и Драган Батавељић, професор Уставног права на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу:

Палестински и српски народ имају сличну судбину, јер САД и њени савезници, оличени у НАТО пакту, подржавају отимање туђих територија – Космет, Палестину и других, као и протеривање народа који су ту живели вековима.

 

Палестинска дијаспора скандира након завршетка скупа

Град Крагујевац традиционално гаји добре односе са Палестином, и од 2012. има потписан споразум о сарадњи са палестинским градом Јерихоном. Сарадња се пре свега одвија на пољу образовања, медицине и културе. Крагујевац је 2018. посетила делегација лекара и фармацеута из Палестине, а 2019. је одржана и манифестација под називом “Дани Палестине у Србији”. Осим тога, Универзитет у Крагујевцу похађа велики број студената и студенткиња из Палестине.

Коментариши

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zapratite nas