Руски медији о скрнављењу антифашистичких споменика у Србији

Руски медији извештавају о скрнављењу споменика у Србији

Водећи руски медији известили су о скрнављењу споменика у Србији. Амбасада Русије и Марија Захарова, оштро су реаговале на вест о скрнављењу антифашистичког споменика у Београду. Након реакције Русије, реаговао је и државни врх Србије, који је најавио проналажење осумњичених.

Већ неколико месеци фашистичке банде у Београду скрнаве споменике посвећене Народноослободилачкој борби, од којих неки представљају и културно наслеђе Србије.
Гробница народних хероја на Калемегдану, која је одлуком Скупштине Београда проглашена културним спомеником, у новембру и децембру 2020. је оскрнављена чак три пута. Исти се случај догодио и крајем прошле године, када су на гробници освануле љотићевске пароле.
У октобру је по други пут оскрнављен и споменик сестрама Баковић у Нишу, које су страдале као чланице покрета отпора против НДХ у Загребу, када су подлегле мучењу од стране усташке полиције.

Међутим у свим случајевима је изостала одговарајућа реакција надлежних, и кривац није пронађен иако су се на интернету појављивали снимци и фотографије самог чина, а на једном од снимака је према тврдњама једне организације идентификован амерички неонациста који се ове године преселио у Србију.
Све је прошло са пар новинских текстова, а скрнављење споменика је третирано исто као и обично писање графита, што и не чуди јер ови споменици не служе за идеолошку легитимацију власти којој је далеко ближа ЈВУО од НОВЈ.

Угашен вечни пламен у Београду
Угашен пламен и остављен слоган “Ослободилац, не никада” који је коришћен у окупаторској пропаганди у Србији током Другог светског рата.

Међутим ситуација се драстично мења након скрнављења споменика Вечне ватре на Гробљу ослободилаца Београда, коју су свечано запалили Алекандар Вучић и Сергеј Шојгу. Одмах након скрнављења споменика, Амбасада Русије је издала своје саопштење у којем је ово назвала “циничним покушајем сврставања Србије у низ оних европских земаља у којима су рат против споменика антифашистима и ревизија историје, на велику жалост, добили системски карактер“, а затим је реаговала и Марија Захарова која је изјавилаДелимо огроченост српске јавности због вандалског чина који се догодио 30. децембра, у покушају да се баци сенка на братске односе Русије и Србије. Неке пропалице су се усудиле да увреде сећање на совјетске и југословенске ратнике, који су пали борећи се против нацистичких окупатора.

Вест о скрнављењу Вечног пламена, пренели су и водећи руски медији РИА Новости и ТАСС, затим и остали тако да је ова вест доспела као препоручена на Јандексу.
Након тога, РИА Новости преноси изјаву министра Ненада Поповића, а вест коментарише и Горан Весић који обећава да ће се лично постарати да починиоци буду кажњени.
На крају је вест коментарисао и Александар Вучић, који је починиоце назвао фашистичким битангама и најавио поновно паљење Вечне ватре на Бадње вече.

Очигледно је да Русија барем по наративу о Другом светском рату, и даље баштини антифашистичку традицију и не гледа благонаклоно на овакве појаве. Остаје нам само да видимо да ли ће негативна реакција Русије бити довољан мотив да власт ухапси починиоце и спречи даље скрнављење антифашистичких споменика у Србији.

Епилог:

Чланак је објављен 4. јануара у раним јутарњим часовима, а РТС је у подне јавио да је полиција привела двојицу осумњичених А. П. (1998) и једног седамнаестогодишњег малолетника, који се сумњиче за скрнављење споменика Вечне ватре и Гробнице народних хероја на Калемегдану. А.П се сумњичи за подстрекивање кривичног дела уништења туђе ствари, а малолетник за кривична дела уништење туђе ствари и изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости.
Вест о привођењу су такође пренели водећи руски медији, недуго након јављања РТС-а.
Изгледа да су српске власти испуниле своје обећање након реакција из Русије.

коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zapratite nas