Frontex

ЕУ користи војне технологије у борби против миграната

Неколико чланова Европског парламента критиковало је потезе Европске Уније о куповини нових дронова за надгледање Средоземног мора.

Европска агенција за граничну и обалну стражу уложила је додатних 90 милиона евра како би могла да надгледа „сваки морски брод укључен у било који облик нерегуларних или илегалних активности на мору.”

ЕУ представља овај ваздушни надзор као средство које помаже у спашавању живота. Међутим, у јуну је НВО за спасавање миграната објавила извештај тврдећи да су европске ваздушне операције само довеле до тога да је Либијска обалска стража успела да приведе десетине хиљада људи.

“ЕУ покушава да повуче своје присуство у мору и, рекли бисмо, да се не придржавају својих дужности“, рекла је Кири Сантер из Аларм Фона, једне од невладиних организација која стоји иза извештаја. „Они су и даље присутни, али из ваздуха, тако да могу бити свесни различитих мигрантских чамаца који одлазе с либијских обала и потом достављати те податке Либијској обалној стражи“, рекла је она. Овај податак постаје још страшнији када се узме у обзир да је Либијска обалска стража више пута оптужена за злостављање и трговину људима.

Немачка европска посланица Озлем Демирел, која је више пута испитивала комисију ЕУ откако је тендер расписан пре годину дана, рекла је да је “скандалозно” отпремати европске технологије граничним снагама. „Спољна граница ЕУ је све више милитаризована, јер су беспилотне летелице за надзор првенствено војна технологија“, рекла је она.

Буџет агенције за европску граничну и обалску стражу се ове године повећао на 460 милиона евра, док је 2015.године био 142 милиона евра.

Извори

  1. Gardian: EU accused of abandoning migrants to the sea with shift to drone surveillance

Коментариши

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zapratite nas