Jovan Culibrk

Божићна порука епископа Јована Ћулибрка

Гостујући на Хрватској радио телевизији 7. јануара 2020.  епископ пакрачко-славонски Јован Ћулибрк је на молбу новинара гледаоцима упутио божићну поруку.

Па хајде да се вратимо Јеванђељу: љубите једни друге по томе ће познати да сте ученици моји. Ако ми лично као људи… a под тим подразумевам ту ужасну звијер капитализма која нас све прождире, која прождире Хрватску, која прождире Србију, која прождире све око нас. Та звијер је првенствено звијер мржње једног човека према другомe. Искориштавање, како је говорио Маркс, човјека по човјеку. Ако ту не покажемо љубав, нестаће нас као људи. Ако опет Срби и Хрвати не покажу једни према другима исто тако љубав, нестаће нас као народа.
И зато заиста нема бољег тренутка да се каже – Слава Богу на висини, на Земљи мир, међу људима добра воља!
Честит, сретан, срећан Божић, Христос се роди!

 

Ко је Јован Ћулибрк

Јован Ћулибрк је рођен 1965. у Зеници, а основну и средњу школу је завршио у Босанској Градишки. Студирао је јужнословенске језике на универзитетима у Бања Луци и Загребу, где је дипломирао на катедри за стилистику. Теологију студира у Београду и Фочи. Почиње да се интерује за тему холокауста, и уписује магистарске студије на Хебрејском универзитету у Јерусалиму и у Меморијалној установи за жртве и хероје холокауста.
Водник је и резервиста чувене 63. падобранске бригаде, а Политика о њему пише као о падобранцу у мантији.
Често наступа у медијима, где се залаже за чување културе сећања на жртве Другог светског рата, и упозорава на покушаје историјских ревизиониста да се ове жртве сакрију или умање.
Епископ је Пакрачко-славноске епархије у Хрватској.

 

Коментариши

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zapratite nas